Европейски потребителски център България

размер на шрифта: A A A

Роуминг


Имате мобилен телефон? Планирате бизнес пътуване или почивка в Европа? Вашият мобилен оператор ще ви таксува допълнително, ако използвате телефона си в чужбина. Тези роуминг такси ще изчезнат след 15 юни 2017 година.

ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Какво представлява роумингът?

Когато пътувате в друга държава с вашия телефон, вие правите роуминг - вашият телеком работи заедно с местния телеком, за да имате връзка, като по този начин вие може да се обаждате, да приемате разговори, да изпращате и получавате кратки съобщения, да ползвате интернет и да сваляте съдържание.

От 30 април 2016 година максималните цени за роуминг в Европейския съюз за (с ДДС), които мобилните оператори имат право да ви начисляват, са:

 • същата тарифа като националната + до 0,117 лева на минута за изходящ разговор,
 • Цената на на минута за входящо обаждане е до 0,026 лева,
 • същата тарифа като националната + до 0,046 лева за изпратено кратко съобщение (SMS),
 • безплатни входящи кратки съобщения. 
 • същата тарифа като националната + до 0,117 лева на мегабайт за изтегляне на данни или сърфиране в интернет, 

Този Регламент е валиден в целия ЕС и представлява регулирано намаление на цените на роуминга, което е в сила от 30 април 2016 г. 

Тези максимални цени важат за всички, освен ако не сте сключили договор за специална услуга или пакет. Разбира се вашият доставчик може да ви предложи по-ниски цени, така че си заслужава да проучите офертите.

Уведомяване за цените

Когато преминете границата на държава-членка на ЕС, вашият мобилен оператор трябва да ви изпрати SMS с информация за цените за входящи и изходящи повиквания, текстови съобщения и сърфиране в интернет в страната от ЕС, в която се намирате.

За какво да внимавате?

 • Когато провеждате разговори в близост до границата с държава, която не е член на ЕС, телефонът ви може автоматично да прихване мрежата на мобилен оператор от тази държава. Тогава разговорът ви ще се таксува като такъв извън ЕС и може да получите изненадващо висока сметка. 
 • Проверете приложенията на телефона си (особено ако имате смартфон) и изключете всички опции за ползване на мобилен интернет. Модерните апарати непрекъснато са онлайн. Дори и да не отваряте никакви приложения, телефонът ви сам си обновява софтуера по интернет, тегли данни, а в условията на роуминг това може значително да увеличи сметката ви. 
 • Преценете дали не е по-изгодно да се обадите набързо, вместо да пускате есемеси. От опасения за размера на сметката си някои потребители не смеят да се обаждат, когато са в чужбина, но пускат десетки есемеси на близки и приятели. Това понякога им излиза по-скъпо.  

 

Беше ли полезна информацията?

Добре е да знаете

 

 • Докато сте в чужбина, в държава от ЕС, мобилният оператор е длъжен да ви таксува на секунда след първите 30 секунди за изходящите обаждания и още от първата секунда за входящите обаждания. 
 • Лимитът, до който мобилните оператори имат право да ви таксуват за трафик на данни в друга държава от ЕС, е 50 EUR, ако изрично не сте се съгласили с друго. 
 • За по-подробна информация за България може да се свържете с Комисия за регулиране на съобщенията.

 

Остави коментар


Успешни случаи

Своеволия на мобилен оператор Своеволия на мобилен оператор
Български потребител, обучаващ се в Германия, има срочен договор с местен мобилен оператор. Обучението му ...

Следете ни във Facebook Следете ни във Facebook
Нагоре