Европейски потребителски център България

размер на шрифта: A A A

По-лесен онлайн достъп до тв предавания и филми

18.12.2018

Преговарящите от Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета постигнаха политическо споразумение по предложеното законодателство относно авторското право върху телевизионните и радиопрограми, съобщиха от Европейската комисия в прессъобщение до медиите.

С новите правни норми европейските радио- и телевизионни оператори ще могат по-лесно да предлагат някои предавания чрез услугите си за онлайн достъп до преки или непреки излъчвания, а операторите на услуги за препредаване ще бъдат облекчени при предлагането на повече радио- и телевизионни канали. 

Около 41 % от европейците гледат телевизия онлайн, като процентът е по-висок сред младото поколение: 50 % от европейците на възраст между 15 и 24 години гледат поне веднъж седмично. Колкото до европейците на възраст между 15 и 45 години, 19 % от тях използват услуги онлайн за радио- и телевизионно разпръскване, за да гледат телевизионни сериали и филми.

Какво ще промени Директивата за разпространението на телевизионни и радиопрограми?

 • Принцип на страна по произход: с директивата се въвежда принципът на страна по произход, за да се улесни лицензирането на права за някои предавания, които операторите могат да желаят да предлагат чрез своите услуги за онлайн достъп (услуги за симулкастинг, „догонване“ на предаване или допълване на основното предаване с предварителен преглед). Благодарение на този механизъм радио- и телевизионните оператори ще могат да предлагат онлайн във всички държави от ЕС радио- и телевизионни новинарски емисии, предавания по горещи теми, както и своите изцяло финансирани собствени продукции.
 • Препредаване: с директивата се въвежда механизъм за улесняване на лицензирането на права за препредаване на телевизионни и радиопрограми, което включва услуги за препредаване, предоставяни през интернет при определени условия. Очаква се тази мярка да допринесе за по-широкото разпространение на радио- и телевизионните канали.
 • Пряко въвеждане: Прякото въвеждане е процес, който радио- и телевизионните оператори използват все повече, за да достигнат предаванията им до техните аудитории и зрители. Новите правни норми ще гарантират адекватно възнаграждение за носителите на права, когато произведенията им се използват в излъчвани чрез пряко въвеждане предавания. От своя страна, участващите в процеса оператори и разпространители ще разполагат с правна сигурност.


Цялото прессъобщение

 

Беше ли полезна информацията?
Остави коментар


Още новини

 • Какво не можем да върнем, ако сме го купили онлайн?

  През целия месец януари празниците продължават с пълна сила. Купуването на подаръци също. Какво обаче да правим, ако това, което са избрали нашите близки не ни допада? Ако подаръкът е купен онлайн, имаме 14 дни от доставката, за да го върнем. Подобна опция предлагат и по-големите големи физически магазини. Какво ...

 • Дискусия за онлайн търговията със студенти от СУ

  Офисът на Европейски потребителски център стана арена на дискусия със студенти. Младежите, които са първи курс, специалност "Стопанско управление" с немски език в Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", гостуваха на екипа ни, за да се запознаят с основните права и задължения на търговци и потребители при ...

 • Новият ECC-Net Travel App: Презареждане

  Неочаквани премеждия по време на почивката може да ви развалят настроението. Предварително резервираната кола под наем не е налична? Или хотелът е по-скъп от това, на което сте се съгласили? Заради инцидент трябва да отидете спешно на лекар? Ако всичко това се случи, докато сте в чужбина, проблемът с езика може ...

 • Над 1 милиард души са летели със самолет през 2017 година в ЕС

  Над 1,043 млрд. души са пътували със самолет през 2017 г. в Европейския съюз, което е с 7% повече в сравнение с 2016 г. Това е и с 39% ръст спрямо пасажерите през 2009 г, показват данни на Евростат.

 • Какви са новите правила за онлайн търговия

  Еnterprise Europe Network към Българската търговско-промишлена палата и Европейски потребителски център към Комисията за защита на потребителите организираха съвместно обучение на онлайн търговци на тема "Новите правила за онлайн търговия".

Страници:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  »  [62]

Следете ни във Facebook Следете ни във Facebook
Нагоре