Европейски потребителски център България

размер на шрифта: A A A

Какво да правим, ако поръчката от сайта не идва?

29.01.2019

Голямото пазаруване за Коледа и Нова година отдавна е отминало. В ЕПЦ обаче получаваме оплаквания от хора, които са направили поръчки онлайн преди месец или два, но стоките още не са дошли. Какво да правите в подобен случай?

Всеки онлайн търговец има срок от 30 дни, за да достави това, което сте поръчали. Ако това не се случи, може да му дадете допълнителен срок за доставка. В случай че и тогава пуловерът за половинката или играчката за детето не пристигнат, то може да развалите договора и да си поискате парите обратно. Препоръчително е това да стане по имейл, за да имате доказателство. След това търговецът трябва да Ви възстанови парите обратно по същата сметка или чрез същия платежен инструмент, който сте използвали.

За съжаление, понякога обаче това не се случва – а потребителите остават и без стока, и без пари.

КАКВО СЛЕДВА?

Първото, което трябва да направите, е да се опитате да се свържете с търговеца и да разберете причината за това. Добре е да го направите писмено (по имейл или по пощата), като дадете разумен срок за отговор. Възможно е след подобна комуникация проблемът да се реши.

Ако обаче и тези действия не помогнат, то в такъв случай може да се прибегне до т.нар. оспорване на плащането. Процедурата се заявява в офис на банката, издала кредитната или дебитната карта. С този инструмент можете да получите обратно сумата от банката, освен ако търговецът не докаже, че е доставил стоката, обяснява Игнат Арсенов, директор на ЕПЦ България. 

Това не винаги е възможно, но е в полза на потребителите да опитат, като е важно да не забравят, че банките имат право на такса за тази услуга, ако оспорването е неоснователно. Нашият съвет е да го направите писмено, за да получите и официален отговор, уточнява Арсенов.

Такова искане към банката може да се направи до 13 месеца от датата на плащането. Добре е да го подкрепите с всички документи, с които разполагате – кореспонденция, поръчка, оплаквания от други недоволни клиенти. Подобно искане може да се прави и при покупки извън ЕС (например от търговци, регистрирани в Китай, Панама и т.н.).

Подобно оспорване може да се поиска и от системите за електронни разплащания (например PayPal, eBay, Amazon). В случай че плащането е станало чрез директен паричен превод или чрез банково преводно нареждане, оспорване няма как да се направи.

ЖАЛБИ

При проблеми с търговци извън България, в рамките на ЕС, Исландия или Норвегия, може да ни потърсите за съвет и безплатна помощ. Жалба може да подадете тук.

За повече информация относно ползването на банкови кредитни и дебитни карти може да видите и наръчника - "Моята карта, моят приятел".

Беше ли полезна информацията?
Остави коментар


Още новини

 • Нови правила за онлайн платформите

  Европейският парламент, Съветът на Европейския съюз и Европейската комисия постигнаха политическо съгласие за първите по рода си правила, с които се цели да се създаде справедлива, прозрачна и предвидима бизнес среда за предприятията и търговците при използването на онлайн платформи. Това става ясно от ...

 • Директорът на ЕПЦ с лекция за плюсовете и минусите на начините за плащане

  Директорът на ЕПЦ България Игнат Арсенов ще се включи във Финансовата академия за ученици. Инициативата е на Висшето училище по застраховане и финанси и VISA България.

 • Колко ще струва превод в евро от България за друга страна в ЕС?

  Плащанията в евро в страните в ЕС, където е приета общата европейска валута, са безплатни или с ниски такси. Хората от други страни в Общността вече ще могат да се възползват от евтини разплащания. ПРедстои депутатите от Европейския парламент да гласуват правила, според които да бъдат гарантирани по-ниски такси за ...

 • Повече права: Нов договор за потребителите

  На 22 януари 2019 г. парламентарната комисия по вътрешен пазар подкрепи доклад за по-доброто прилагане и модернизирането на правилата на ЕС за защита на потребителите. Това е част от законодателен пакет, наречен „Нов договор за потребителите“, който предвижда промяната на четири европейски директиви. ...

 • Какво не можем да върнем, ако сме го купили онлайн?

  През целия месец януари празниците продължават с пълна сила. Купуването на подаръци също. Какво обаче да правим, ако това, което са избрали нашите близки не ни допада? Ако подаръкът е купен онлайн, имаме 14 дни от доставката, за да го върнем. Подобна опция предлагат и по-големите големи физически магазини. Какво ...

Страници:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  »  [63]

Следете ни във Facebook Следете ни във Facebook
Нагоре