Европейски потребителски център България

размер на шрифта: A A A

Директорът на ЕПЦ изнесе лекция пред онлайн търговци

11.10.2018

Директорът на Европейски потребителски център Игнат Арсенов изнесе лекция пред български търговци, които биха искали да стъпят или вече предлагат стоките си в Румъния. Той представи правните особености, на които трябва да отговарят всички онлайн продажби в ЕС, и в частност - в северната ни съседка по време на третото издание на форума "Продавай успешно в Румъния".
Акцент в лекцията на Арсенов беше изискването към онлайн търговците да имат връзка към онлайн платформата за разрешаване на спорове, създадена от Европейската комисия. Основната част от въпросите на търговците към директора на ЕПЦ бяха свързани с това какви са техните права и задължения при отказ от страна на потребителя в рамките на 14 дни от онлайн покупка. 

600 милиарда евро
През 2017 година онлайн търговията е достигнала близо 600 милиарда евро, като спрямо 2016 г. ръстът е около 13-15%, съобщи Андрей Раду, който е организатор на събития за електронна търговия в Румъния. Според данните, които той представи, около една трета от българите, които пазаруват онлайн, са купували стоки от търговци от друга страна в Европа. За сравнение - това правят около 3% от румънците, които купуват стоки или услуги през интернет сайтове.
В случай че потребителите имат проблеми с търговци, регистрирани в друга страна от ЕС, могат да подадат жалба на нашия сайт.

 
 
Беше ли полезна информацията?
Остави коментар


Още новини

 • Какво не можем да върнем, ако сме го купили онлайн?

  През целия месец януари празниците продължават с пълна сила. Купуването на подаръци също. Какво обаче да правим, ако това, което са избрали нашите близки не ни допада? Ако подаръкът е купен онлайн, имаме 14 дни от доставката, за да го върнем. Подобна опция предлагат и по-големите големи физически магазини. Какво ...

 • По-лесен онлайн достъп до тв предавания и филми

  Преговарящите от Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета постигнаха политическо споразумение по предложеното законодателство относно авторското право върху телевизионните и радиопрограми, съобщиха от Европейската комисия в прессъобщение до медиите.

 • Дискусия за онлайн търговията със студенти от СУ

  Офисът на Европейски потребителски център стана арена на дискусия със студенти. Младежите, които са първи курс, специалност "Стопанско управление" с немски език в Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", гостуваха на екипа ни, за да се запознаят с основните права и задължения на търговци и потребители при ...

 • Новият ECC-Net Travel App: Презареждане

  Неочаквани премеждия по време на почивката може да ви развалят настроението. Предварително резервираната кола под наем не е налична? Или хотелът е по-скъп от това, на което сте се съгласили? Заради инцидент трябва да отидете спешно на лекар? Ако всичко това се случи, докато сте в чужбина, проблемът с езика може ...

 • Над 1 милиард души са летели със самолет през 2017 година в ЕС

  Над 1,043 млрд. души са пътували със самолет през 2017 г. в Европейския съюз, което е с 7% повече в сравнение с 2016 г. Това е и с 39% ръст спрямо пасажерите през 2009 г, показват данни на Евростат.

Страници:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  »  [62]

Следете ни във Facebook Следете ни във Facebook
Нагоре