Европейски потребителски център България

размер на шрифта: A A A

Информационна кампания Европейски мрежи без граници

03.10.2018

Информационна кампания за разясняване на правата на българите, когато искат да пазаруват или пътуват, да работят или да учат в друга държава от ЕС започва на 8 октомври от град Гоце Делчев. След това информационното турне "Европейски мрежи без граници“ ще премине през градовете Девин, Батак и Велинград.
Това съобщи Игнат Арсенов, директор на Европейски потребителски център към Комисията за защита на потребителите, по БНР - Благоевград в интервю на председателя на Комисията Димитър Маргаритов като гост-водещ в рубриката "На твое място" по повод 45-годишнината на регионалната радиостанция.

Кампанията се провежда съвместно с  Център за развитие на човешките ресурси  - Национална агенция за България по Програма „Еразъм+”,  заедно със съпътстващите й дейности „Еврогайдънс“, „Европас“, „Евродеск“ и „eTwinning“и Информационния център „Европа Директно: София“.

Стартираме от Гоце Делчев, след 16 ч на централния площад в града експертите ще обяснят на гражданите трансграничните им права при различни потребителски проблеми и институциите, към които могат да се обърнат при нужда, добави Арсенов. Той допълни, че подобна инициатива съчетава полезното с приятното: „Раздаваме информационни материали, можем да дадем на място и конкретни потребителски съвети, а и при необходимост – да приемем жалба“.

Подобни информационни събития се организират  всяка есен. Тази година след Гоце Делчев експертите ще отворят еднодневен информационен щанд  в Девин, до Дома на културата (9 октомври), в Батак,  до Общината (10 октомври) и във Велинград, до Туристически информационен център (11 октомври).

Освен за кампанията, Игнат Арсенов информира и за най-често получаваните жалби в ЕПЦ. Това са оплаквания, свързани с транспорта - най-вече за забавени или отложени полети, загубен багаж, но не липсват и сигнали за проблеми с автобусния превоз. Жалби за проблеми с търговци извън България в рамките на ЕС, Исландия и Норвегия могат да се подадат на сайта на ЕПЦ www.ecc.bg.

 
На снимката - Димитър Маргаритов, председател на КЗП, като гост-водещ по радио Благоевград. На малката снимка - Игнат Арсенов, директор на ЕПЦ
Беше ли полезна информацията?
Остави коментар


Още новини

 • Нови правила за онлайн платформите

  Европейският парламент, Съветът на Европейския съюз и Европейската комисия постигнаха политическо съгласие за първите по рода си правила, с които се цели да се създаде справедлива, прозрачна и предвидима бизнес среда за предприятията и търговците при използването на онлайн платформи. Това става ясно от ...

 • Директорът на ЕПЦ с лекция за плюсовете и минусите на начините за плащане

  Директорът на ЕПЦ България Игнат Арсенов ще се включи във Финансовата академия за ученици. Инициативата е на Висшето училище по застраховане и финанси и VISA България.

 • Колко ще струва превод в евро от България за друга страна в ЕС?

  Плащанията в евро в страните в ЕС, където е приета общата европейска валута, са безплатни или с ниски такси. Хората от други страни в Общността вече ще могат да се възползват от евтини разплащания. ПРедстои депутатите от Европейския парламент да гласуват правила, според които да бъдат гарантирани по-ниски такси за ...

 • Какво да правим, ако поръчката от сайта не идва?

  Голямото пазаруване за Коледа и Нова година отдавна е отминало. В ЕПЦ обаче получаваме оплаквания от хора, които са направили поръчки онлайн преди месец или два, но стоките още не са дошли. Какво да правите в подобен случай?

 • Повече права: Нов договор за потребителите

  На 22 януари 2019 г. парламентарната комисия по вътрешен пазар подкрепи доклад за по-доброто прилагане и модернизирането на правилата на ЕС за защита на потребителите. Това е част от законодателен пакет, наречен „Нов договор за потребителите“, който предвижда промяната на четири европейски директиви. ...

Страници:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  »  [63]

Следете ни във Facebook Следете ни във Facebook
Нагоре