Европейски потребителски център България

размер на шрифта: A A A

Еколагер събра в Сандански талантливи деца от 7 български училища

04.09.2018

Инициативи като лагера „Нашето наследство – където миналото среща бъдещото“ дават възможност на младите, опирайки се на традициите, миналото и културното наследство, да търсят пътищата към съвременното изкуство и към бъдещето.И макар светът с всички негови достижения да се развива твърде бързо, бъдещето не може без миналото. Заради това е много важно, че младите хора търсят мост между миналото и неговите завоевания, и бъдещето и предизвикателствата, които то отправя към всички нас.

Това каза Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите при откриването на Еколагера, организиран съвместно от Център за развитие на човешките ресурси, Информационен център "ЕВРОПА ДИРЕКТНО“ - София" и Европейски потребителски център, който функционира към КЗП.

Знаем, че в Европейския съюз има 24 официални езика, но най-разпространен е езикът на изкуството.  Много сме щастливи, че тази година лагерът е посветен именно на културното наследство, защото  изкуството като най-важния инструмент от езиковото многообразие на ЕС ще даде възможност на участниците да се потопят в неговите особености и да изградят чувство на ангажираност към европейското културно наследство,  като използват именно езика на изкуството, каза д-р Борислав Мавров, ръководител на Информационен център „ЕВРОПА ДИРЕКТНО“- София“.

Еколагерът се провежда за 8 поредна есен, като всяка година е свързан с темата на съответната европейска година, обясни  Милена Караангова, главен експерт в ЦРЧР – Националната агенция, която управлява за България програмата Еразъм+  –  най-голямата програма на Европейската комисия за образование, обучение, младеж и спорт. Целите на програмата са свързани с ценностите на ЕС, с младите хора и с това, което очакваме да се случи в бъдещето, добави Милена Караангова.

Еколагерът се провежда между 3 и 5 септември в град Сандански и е под мотото „Нашето наследство – където миналото среща бъдещето“. В него  участват  талантливи ученици от 7 училища, чиито разработки получиха най-високи оценки в едноименния конкурс, организиран от трите европейски мрежи. Младежите са от училище "Васил Левски” в Опака, Природо-математическа гимназия „Васил Друмев“ и ПГ по туризъм "Д-р Васил Берон" от Велико Търново, както и от средните училища "Васил Левски" и "Св. Кл. Охридски" в Троян, средното училище  "Антим I" в Златоград и училище „Васил Левски“ в Карлово. По време на тридневния лагер младите таланти ще се включат в театрална работилница, както и в ателиета по изобразително и танцово изкуство, ще получат и съвети за това как безопасно да публикуват снимки в социалните мрежи, като същевременно защитават своето лично пространство. И със сигурност в тези дни те ще развият и обогатят своите социални и личностни умения, ще срещнат нови приятели, а може би ще изберат и бъдещата си професия.

 

Беше ли полезна информацията?
Остави коментар


Още новини

 • Какво не можем да върнем, ако сме го купили онлайн?

  През целия месец януари празниците продължават с пълна сила. Купуването на подаръци също. Какво обаче да правим, ако това, което са избрали нашите близки не ни допада? Ако подаръкът е купен онлайн, имаме 14 дни от доставката, за да го върнем. Подобна опция предлагат и по-големите големи физически магазини. Какво ...

 • По-лесен онлайн достъп до тв предавания и филми

  Преговарящите от Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета постигнаха политическо споразумение по предложеното законодателство относно авторското право върху телевизионните и радиопрограми, съобщиха от Европейската комисия в прессъобщение до медиите.

 • Дискусия за онлайн търговията със студенти от СУ

  Офисът на Европейски потребителски център стана арена на дискусия със студенти. Младежите, които са първи курс, специалност "Стопанско управление" с немски език в Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", гостуваха на екипа ни, за да се запознаят с основните права и задължения на търговци и потребители при ...

 • Новият ECC-Net Travel App: Презареждане

  Неочаквани премеждия по време на почивката може да ви развалят настроението. Предварително резервираната кола под наем не е налична? Или хотелът е по-скъп от това, на което сте се съгласили? Заради инцидент трябва да отидете спешно на лекар? Ако всичко това се случи, докато сте в чужбина, проблемът с езика може ...

 • Над 1 милиард души са летели със самолет през 2017 година в ЕС

  Над 1,043 млрд. души са пътували със самолет през 2017 г. в Европейския съюз, което е с 7% повече в сравнение с 2016 г. Това е и с 39% ръст спрямо пасажерите през 2009 г, показват данни на Евростат.

Страници:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  »  [62]

Следете ни във Facebook Следете ни във Facebook
Нагоре