Европейски потребителски център България

размер на шрифта: A A A

Сайт на ЕК ще сравнява тарифите за доставка от чужбина

14.03.2018

Европейският парламент прие нови правила за доставката на стоки, купени по интернет.

Доставчиците на пратки ще трябва да предоставят своите тарифи по определен списък с най-често използвани услуги, се казва в съобщение до пресата на Европейския парламент.
Европейската комисия пък ще публикува цените на специален сайт, което ще позволи на потребителите и бизнесите да сравняват тарифите за местни и трансгранични доставки между различни държави, както и между различни доставчици. Очакването е, че регламентът ще подпомогне здравословната конкуренция, а необоснованите разлики в цените на тарифите ще бъдат намалени.

Новите правила са част от пакета за електронна търговия.  За да влязат в сила е необходимо да бъдат одобрени и от Съвета на Министрите.

По данни на Европейската комисия от 2015 г. две трети от потребителите са се отказвали да поръчат стока  онлайн, защото цената на международната доставка им се е сторила прекалено висока. Проучване оказва, че цените на трансграничните пратки за от три до пет пъти по-високи от съответните национални услуги.

По-добър надзор на сектора

Операторите ще трябва да обявяват на националните власти своя оборот, броя на доставените колетни пратки, броя и статута на служителите си, информация относно подизпълнители и процедури за разглеждане на оплаквания. Това ще спомогне за добиването на по-добра представа за развитието на този растящ сектор и идентифицирането на възможни недостатъци на пазара. Доставчици с по-малко от 50 служители, опериращи само в една страна, са изключени от разпоредбите.

 
Беше ли полезна информацията?
Остави коментар


Още новини

Страници:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  »  [58]

Следете ни във Facebook Следете ни във Facebook
Нагоре