Европейски потребителски център България

размер на шрифта: A A A

Сайт на ЕК ще сравнява тарифите за доставка от чужбина

14.03.2018

Европейският парламент прие нови правила за доставката на стоки, купени по интернет.

Доставчиците на пратки ще трябва да предоставят своите тарифи по определен списък с най-често използвани услуги, се казва в съобщение до пресата на Европейския парламент.
Европейската комисия пък ще публикува цените на специален сайт, което ще позволи на потребителите и бизнесите да сравняват тарифите за местни и трансгранични доставки между различни държави, както и между различни доставчици. Очакването е, че регламентът ще подпомогне здравословната конкуренция, а необоснованите разлики в цените на тарифите ще бъдат намалени.

Новите правила са част от пакета за електронна търговия.  За да влязат в сила е необходимо да бъдат одобрени и от Съвета на Министрите.

По данни на Европейската комисия от 2015 г. две трети от потребителите са се отказвали да поръчат стока  онлайн, защото цената на международната доставка им се е сторила прекалено висока. Проучване оказва, че цените на трансграничните пратки за от три до пет пъти по-високи от съответните национални услуги.

По-добър надзор на сектора

Операторите ще трябва да обявяват на националните власти своя оборот, броя на доставените колетни пратки, броя и статута на служителите си, информация относно подизпълнители и процедури за разглеждане на оплаквания. Това ще спомогне за добиването на по-добра представа за развитието на този растящ сектор и идентифицирането на възможни недостатъци на пазара. Доставчици с по-малко от 50 служители, опериращи само в една страна, са изключени от разпоредбите.

 
Беше ли полезна информацията?
Остави коментар


Още новини

 • Дискусия за онлайн търговията със студенти от СУ

  Офисът на Европейски потребителски център стана арена на дискусия със студенти. Младежите, които са първи курс, специалност "Стопанско управление" с немски език в Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", гостуваха на екипа ни, за да се запознаят с основните права и задължения на търговци и потребители при ...

 • Новият ECC-Net Travel App: Презареждане

  Неочаквани премеждия по време на почивката може да ви развалят настроението. Предварително резервираната кола под наем не е налична? Или хотелът е по-скъп от това, на което сте се съгласили? Заради инцидент трябва да отидете спешно на лекар? Ако всичко това се случи, докато сте в чужбина, проблемът с езика може ...

 • Над 1 милиард души са летели със самолет през 2017 година в ЕС

  Над 1,043 млрд. души са пътували със самолет през 2017 г. в Европейския съюз, което е с 7% повече в сравнение с 2016 г. Това е и с 39% ръст спрямо пасажерите през 2009 г, показват данни на Евростат.

 • Какви са новите правила за онлайн търговия

  Еnterprise Europe Network към Българската търговско-промишлена палата и Европейски потребителски център към Комисията за защита на потребителите организираха съвместно обучение на онлайн търговци на тема "Новите правила за онлайн търговия".

 • Нови правила на ЕС позволяват да пазаруваме онлайн без граници

  От 3 декември 2018 г. влиза в сила нов европейски регламент, с който се прекратява необоснованото блокиране на географски принцип в рамките на ЕС. Повече няма да се срещат уебсайтове, които не допускат достъп на географски принцип или пренасочват сърфиращите само защото те — или издателят на кредитната им карта — ...

Страници:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  »  [62]

Следете ни във Facebook Следете ни във Facebook
Нагоре