Европейски потребителски център България

размер на шрифта: A A A

Европейският парламент предлага 5 години гаранция за големи домакински електроуреди

19.06.2017

За всички стоки, които се продават в ЕС, да се предоставят ръководства за поддръжка и ремонт на потребителите, да се предлагат отделни резервни части вместо цялостна конструкция, а търговците да бъдат задължени да ги предоставят на разумна цена и в рамките на минимален срок. Това са част от мерките, които са заложени в доклад на Европейския парламент (ЕП), свързан с ползите за потребителите и фирмите от по-дългия живот на продуктите. Той трябва да се представи за одобрение и изпълнение на Европейската комисия (ЕК).

ЕП призовава Европейската комисия да увеличи доверието на потребителите чрез поддържане на законовата гаранция от  2 години като минимален праг, по отношение на който държавите членки да могат да предвидят по-ограничителни национални разпоредби. Да се въведе минимален срок от 5 години за големите домакински уреди и дълготрайните движими вещи постепенно, така че предприятията да могат да изпълнят тези изисквания, пише още в доклада.

Сред препоръките, заложени в документа, е и тази да се подобри ефективността на ремонтните услуги чрез „започване на процес на стандартизиране на резервните части и на инструментите, необходими за ремонт“, а информацията за това дали частите са налични, както и  на ръководствата за ремонт да бъде обединена, като се предлага да се изгради специална дигитална платформа с нужната информация.

От ЕП призовават Европейската комисия да определи критерии за минимална устойчивост за различните продукти, като те трябва да покриват здравината на стоката, възможността да бъде поправена, капацитета й да бъде осъвременявана и др. Освен това се предвижда възможност производителите с най-добри показатели в удължаването  на продължителността на живота на продуктите да бъдат стимулирани чрез по-ниски екологични такси. Дава се възможност и фирмите, които развиват модулното проектиране, така че сглобяването да бъде лесно  и елементите да са взаимозаменяеми, да бъдат подкрепени от европейска програма.

Да се насърчават държавите в ЕС да приемат данъчни стимули за ремонта и продажбата на стоки втора употреба, както и да въведат курсове на обучение за ремонтирането, пише още в доклада. От изключително значение е и да се подкрепя повторното използване на резервни части, както и да се инвестира в 3D печат, за да се създават части по искане на специалистите и потребителите, които сами си ремонтират стоките.

Освен това ЕП призовава ЕК да популяризира и европейски знак, включващ информация за дълготрайност и екопроектиране, а върху стоките задължително да бъде обозначено колко се очаква да бъде използвана.

Необходимо е и създаването на механизъм на европейско равнище, чрез който да се подават жалби в случай на неприлагане на правото на гаранция. Така ще се подпомогне контрола на прилагането на европейските стандарти от страна на администрацията, препоръчват от ЕП.

Доверието на потребителите относно здравината на продуктите е намаляло. Влошаването на качеството на евтините продукти и  медийното отразяване на особено скандални, макар и по принцип маргинални явления допринесоха за влошаването на това доверие, пише в мотивите в доклада на ЕП.

Според проучване Евробарометър от 2014 г. 77% от гражданите на ЕС предпочитат да поправят своите стоки, а не да купуват нови, но в крайна сметка се налага да ги заменят или изхвърлят, тъй като разходите за ремонт и обслужването са високи. И докато в много страни ателиетата за ремонт на стоки затварят,  то безплатните ателиета за ремонт или интернет сайтовете за хора, които сами си поправят продуктите у дома, стават все по-популярни.

Някои държави вече са започнали положителни промени. В Белгия например от 2012 г. действа резолюция на Сената за борба с планираното излизане от употреба на продуктите, свързани с енергопотреблението. Тя препоръчва въвеждането на европейско равнище на обозначаване на продължителността на живота на продуктите, свързани с енергопотреблението (електрически крушки, компютри, мобилни телефони...), и на възможностите за поправка. Във Франция е приет закон за енергийния преход, който определя планираното остаряване като правонарушение. 

 
Целият доклад може да видите тук
Снимка www.pexels.com
Беше ли полезна информацията?
Остави коментар


Още новини

Страници:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  »  [40]

Следете ни във Facebook Следете ни във Facebook
Нагоре